Mikor érdemes asztali számítógépet használni?

Nem tudod eldönteni, hogy asztali számítógépre van-e szükséged? Ez a néhány szempont segíteni fog a döntésben. Egyszerűen csak azt kell végig gondolnod, hogy mire használod a gépet.

Laptop vagy pc?

Az asztali gép és a laptop közötti döntés esetén a legfontosabb szempont a mobilitás. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy szükséged van-e arra, hogy a géped hordozható legyen? Mert ezt a funkciót meg kell fizetni! Adott minőség mellett ár-érték arányban a komplett asztali számítógép sokkal jobban megéri, mint egy laptop. Tehát ha igazából semmi nem indokolja, hogy laptopot vegyél, akkor talán nem érdemes csak a gép hordozhatósága miatt kiadni rá a pénzt. Inkább az ár különbségéből vegyél erősebb gépet, jobb felbontású monitort. 

A javíthatóság is fontos szempont. Az asztali számítógép esetén egy-egy alkatrész cseréje sokkal egyszerűbb, mint egy kompakt laptopnál. Hiszen a számítógép alkatrészei könnyen cserélhetőek, de az egybeépített laptopnál általában az egészet bontani kell. Akár még egy kis billentyű esetén is. 

Éppen a laptop kompaktsága az oka annak is, hogy az asztali számítógépet sokkal könnyebben lehet bővíteni. RAM-ot, háttértárat is könnyebben tudsz beépíteni egy asztali gépbe, mint egy laptopba. Éppen ezért az asztali gép minősége, használatának komfortja sem állandó. Folyamatosan fejlesztheted. 

Például vettél egy gépet, melyet inkább csak internetezésre és adminisztrációra használsz, de később bonyolultabb szoftvereket kezdesz el használni a munkád során, melyhez gyorsabb SSD-re van szükséged. Vagy épp elkezdesz például videózással foglalkozni, a vágáshoz szükséges szoftverek miatt ilyenkor érdemes erősebb videokártyára beruházni. Az ilyen helyzetet egy asztali gép esetében könnyen megoldhatod, de ha laptopod van, előfordulhat, hogy költséges gépcserére lesz szükséged. 

Asztali gép irodai munkához

Irodai munka esetén például érdemes asztali számítógépet használni, legalábbis ha a dolgozóknak állandó helyük van, és nem elvárás, hogy a számítógéppel együtt mobilak legyenek. A legtöbb esetben így van, persze létezhetnek olyan munkakörök, ahol épp az az előny, ha hordozható a gép.

Alapesetben milyen pc-re lehet szükség irodai munkához? A legfontosabb a sebesség, hiszen fontos, hogy gyorsan töltsön be, és hatékonyan lehessen dolgozni rajta. A fagyásmentes, gyors munkához minőségi processzorra, gyors SSD meghajtóra és legalább 8 Gb RAM memóriára lehet szükség. Ezek a megfelelő paraméterek abban az esetben, ha semmilyen extra igényű szoftverre nincs szükséged a napi munka során. Amikor irodai munkához választasz gépet, akkor érdemes jó minőségű eszközökből összerakni azt, hogy minél tovább és minél kényelmesebben szolgálhassa ki használóját a mindennapi munkában. 

Irodai munkához választott pc esetén a legfontosabb szempont tehát a megbízhatóság és a sebesség. Persze tagadhatatlan, hogy sokszor a megjelenés is számít, egyrészt a komfortos és igényes munkakörnyezet miatt, másrészt azért, mert ha az ügyfelekkel egy légtérben vannak a munkaállomások, akkor mutatósabb design-t lehet választani, mely kapcsolódik az iroda és a munkahely stílusához, üzenetéhez. 

Milyen asztali gépet vegyünk otthonra?

Az otthonra választott asztali számítógépek esetén is első lépésben mérlegelj: mi a célod, mire fogod használni az eszközt? Ha egy bikaerős gamer gépet szeretnél, akkor az általad használt játékok igényeihez alkalmazkodva kell összeválogatni egy komoly asztali számítógépet.

Ha pedig csak otthoni internetezésre, levelezésre, tanulásra, olvasásra használnád a gépet, akkor nem fontos a lehető legerősebb videokártyára fókuszálni. De például ha videószerkesztéssel is foglalkozol, esetleg valamilyen tervezőprogramot használsz, akkor már erősebbet kell vásárolni, ehhez kell összeválogatni a megfelelő konfigurációt. Az alaplap, a processzor, a videokártya kiválasztása ugyanannyira legyen tudatos, mint például a monitoré. Hiszen ha grafikai munkákat végzel, esetleg sokat játszol komoly grafikával rendelkező játékokkal, akkor érdemes komoly kijelzőt választanod. 

A komplett asztali számítógép elemei

Most pedig nézzük, hogy milyen elemekből áll egy asztali számítógép, és mire érdemes az egyes alkatrészeknél, perifériáknál figyelni? 

A gépház jellemzői

A gépház kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy mennyi helyet foglal, mennyire kényelmes vagy épp hozzáférhető. A gépház jól vezesse a hőt is, és hatékonyan hűtsön. 

A ház méretét a teljesítményhez érdemes választani, minél nagyobb teljesítményű konfigurációt szeretnél építeni, annál nagyobbra van szükséged. Hiszen el kell férnie benne minden alkatrésznek, de a szellőzés és hűtés is legyen megfelelően biztosítva. Csak így érhető el, hogy hosszú élettartama legyen az egész gépednek. A gépház akkor megfelelő, ha kompatibilis az általunk felépíteni kívánt konfigurációval. A belső elrendezés ehhez illeszkedjen. 

Mi az a konfiguráció? A számítógép hardverelemeit jelenti, melyek egymással összhangban működnek. Alapgép általában a központi egységet (CPU), a tápegységet és az alaplapot, valamint a memóriát tartalmazza. Ehhez még jönnek a különböző kártyák és háttértárolók.  A gépház esetében számít, hogy milyen tápegység típusokat illetve alaplap formátumokat támogat. Számít maga az elrendezés, a ventilátor helye, a videokártya mérete, és a bővítési lehetőségek. 

A konfiguráció egyes elemeinek összhangban kell lenniük egymással és magával a gépházzal is. Ezek kiválasztásához szakértelemre van szükség, hiszen például a tápegységnek el kell bírnia a többi eszköz hálózatigényét, de a konfiguráció minden egyes elemét össze kell hangolni egymással és a céljaiddal. Amiatt nem kell aggódnod, hogy nem értesz hozzá. Hiszen lehet kapni gépházakat kész konfigurációval, mely paramétereinek döntés előtt nézz után! Amennyiben egyedi konfigurációra van szükséged, érdemes szakmai tanácsot kérned, például akár tőlünk!

Milyen legyen az alaplap?

Az alaplap nagyon fontos eleme a konfigurációnak, mivel teljesítménye befolyásolja például a processzor működését is. Az alaplap fogja ugyanis össze a számítógép egyéb alkatrészeinek kommunikációját. Ahogy a konfiguráció többi eszközénél, úgy az alaplap esetében is el kell dönteni, hogy mire fogod használni az asztali számítógépet. Például ha home office munkavégzéshez vásárolod, a munkavégzéshez pedig főleg a Microsoft office-ra, és internetre van szükséged, esetleg egy-két kiegészítő szoftverre, akkor elég kisebb teljesítményű alaplapot választanod, amely egy közepesen erős processzort tud megfelelően támogatni.

De térjünk vissza kedvenc példákra, a videószerkesztésre, ebben az esetben például

már egy magasabb kategóriájú, erősebb alaplapra lesz szükséged. Ugyanis ezekhez a feladatokhoz már komolyabb processzort és videokártyát fogsz használni. Mielőtt megvásárolsz egy komplett asztali számítógépet, esetleg magadtól elkezdesz összeállítani egy konfigurációt, nézd meg az általad használni kívánt szoftverek rendszerigényét. Előfordul, hogy sokkal komolyabb alaplapra lesz szükséged, mint hinnéd. Például a komoly mérnöki tervező szoftvernek, vagy egy látványos grafikájú lakberendező programnak is komolyabb a rendszerigénye. 

Az alaplap kiválasztásakor dől el, hogy milyen processzort és videokártyát tudunk tenni az asztali számítógépünkbe. A processzor esetében a foglalat a legfontosabb, mert a különböző processzorokhoz más és más foglalatra van szükség. Az Intel többmagos processzorai másfajta foglalatot igényelnek, mint az AMD CPU-k, melyek például az Am2 és Am2+-os foglalatokat használják. Egyébként a termékek adatlapján feltüntetik ezeket a jellemzőket, ezért kevés utánajárással meg tudsz győződni arról, hogy az általad kinézett processzor és alaplap kompatibilis-e. 

Ha nem olyan alaplapot választottál, amelybe integrált videokártya van elhelyezve, akkor videokártyát is külön meg kell vásárolni, ki kell választani a típusát. Ehhez pedig csatlakozóra van szükség. A processzorokhoz hasonlóan a videokártyák esetében is egy-egy típus különböző csatlakozóhoz passzol. Az újabb alaplapokba már PCI-E x16-os foglalatot építettek, melyek összeillenek az új videokártyákkal.

Milyen processzort válassz?

A processzor feladata az általunk elindított programok futtatása, valamint az adatok feldolgozása. A CPU-t, azaz a processzort össze kell hangolni az alaplappal és a videokártyával. A processzor teljesítményének legfontosabb mérőszáma az órajel és a magok száma. Az órajel azt mutatja, hogy milyen gyorsan tudja a számítási feladatokat végrehajtani az adott processzor. Minél magasabb az órajel, annál gyorsabb CPU-ról beszélünk. A magok számából arra következtethetünk, hogy a CPU hányféle feladatot tud párhuzamosan elvégezni. Azonban ma már egy mag egyszerre több szálon is tud dolgozni, ebben az esetben úgy működik, mintha minden szállal nőne a magok száma. 

Mi befolyásolja a processzor kiválasztását? A processzor magjainak száma és sebessége akkor lehet nagyon fontos, ha például grafikai feladatokhoz vagy videóvágáshoz használjuk a pc-t. De komolyabb rendszerigényű szoftverek a különböző tervezőprogramok, vagy azok, amelyek komoly számításokat végeznek. Ebben az esetben legalább 6 magos processzort vegyünk, különben nagyon lassan dolgozza majd fel a gép a feladatokat, és ez a munka sebességére és hatékonyságára is kihat. Ezzel szemben szövegszerkesztéshez, táblázatkezeléshez, internetezéshez elég lehet a 2-4 magos processzor is. 

Az SSD lényege és kiválasztása

Merevlemez vagy SSD? Mi mindenképpen az SSD-t javasoljuk a HDD, azaz a Hard Disc Drive helyett, vagy éppen mellé. Mivel az SSD-ben, azaz szilárdtest meghajtóban nincsenek mozgó eszközök, ezért nem melegszik túl, sokkal csendesebb, mint a merevlemez meghajtók. Kisebb a fogyasztása, és időtállóbb is. Ami pedig a legfontosabb, hogy az SSD sokkal gyorsabb, mint a HDD. Ezért akár operációs rendszerek tárolásakor, akár komolyabb programok használatakor is szembetűnőbben élvezhetjük az előnyét. Például 12x gyorsabb, mint a merevlemez. 

Az SSD tehát adattároló eszköz, mely félvezető memóriát tartalmaz. A kisebb helyigényű programok használatához elég lehet egy 120 GB-os SSD-t választani. Minden egyéb esetben elég lesz egy 250 GB-os SSD. 

Ha egyedi konfigurációt építesz, akkor azon is érdemes elgondolkodni, hogy SSD-t és HDD-t is használj. Az SSD gyorsabb, de bizonyos esetben kényelmesebb lehet a HDD-n tárolni a letöltéseidet. Ezen persze csak akkor van értelme gondolkodni, ha a gépedet nagyon sokoldalúan használod, illetve sok adatot tárolsz rajta, egyébként egy nagyobb SSD-vel nagyon kényelmesen lehet működtetni a számítógépet. 

A videókártya

A videokártya a monitoron megjelenő kép minőségét befolyásolja. Saját memóriával és GPU-val, azaz processzorral rendelkezik. A GPU által végzett számítások az összetett grafikák gyors megjelenítését támogatják. A másik paraméter, amely kihat a videókártya hatékonyságára, a kártya memóriája. Amennyiben ez a két tényező rendben van, és megfelelő monitort választottunk, a részletes és látványos grafikával készült programok megjelenítése nem fog problémát jelenteni a számítógép számára.

Ezért tehát a videókártya kiválasztásakor arra figyelj, hogy az általad elérni kívánt vizuális élményhez milyen paraméterekre van szükség. A részletes grafikával készült programokhoz lesz tehát szükség komolyabb videókártyára. Ez számítógépes játékok, látványtervező programok, például építészeknek, lakberendezőknek szánt szoftverek esetében, illetve grafikusoknál lehet fontos szempont. 

Az is fontos, hogy a videókártyát össze kell hangolnunk a processzor teljesítményével, illetve az alaplappal, amely pedig a processzor működését befolyásolhatja. Hiszen hiába választottunk nagyon erős videókártyát, ha a háttérben működő processzor nem tudja elég gyorsan elvégezni a kívánt számításokat, nem fogunk olyan élményt kapni, mint amilyen megjelenítésére a videókártya egyébként képes lehetne. Hasonló a helyzet akkor, ha az adatlap nem bírja támogatni a processzort, és a videókártyát. 

A külső perifériák

A külső perifériák, azaz a számítógéphez vagy laptophoz csatlakoztatható ki- és bemeneti eszközök közül a billentyűzet, az egér és a monitor a legfontosabbak. Egy komplett asztali számítógép esetében ezek  az alapvető kiegészítők. Nézz szét, mielőtt választanál, tudd, hogy mire használod majd a géped!

Billentyűzet és egér

A billentyűzetet és az egeret is sokféleképpen lehet csoportosítani. Mindkettőnél szempont lehet hogy vezetékes vagy vezeték nélküli eszközről van-e szó. Ha vezetéknélküli billentyűzetet és egeret választasz, akkor nem kell foglalkozni a csatlakozó típusával. 

A billentyűzeteket különböző célokra tervezhetik. Vannak látványos gamer billentyűzetek, amelyeken sokkal több navigációs gomb található, és a játékok irányítását segítő plusz funkciók és gombok is helyet kapnak rajtuk. Extravagáns formatervezésüket izgalmas fényekkel és más, élményfokozó látványelemekkel teszik még különlegesebbé a gyártók.

Léteznek olyan típusok, melyeket már főleg okostévékhez gyártanak, ezeken például beépített touchpad található, hogy kényelmesen használhassuk akár a kanapénkról az okoseszközt. Vannak még kódolható billentyűzetek, ahol te határozhatod meg, hogy az egyes gombokhoz milyen funkciókat, parancsokat rendelsz hozzá. 

Az irodai munkához javasolt billentyűzetek egyszerűek, használatuk kényelmes. A billentyűzetek lehetnek mechanikusak, ezek a membrános és az ollós billentyűzetek, és lehetnek mikrokapcsolós rendszerek, melyek összetettebbek. A membrános billentyűzet gumibuborékokkal működik, az ollósnál már egy ollóra hasonlító műanyagszerkezet segíti a billentyűk lenyomását. 

A komplett asztali számítógép összerakása, az eszközök válogatása során a billentyűzet kiválasztásakor inkább csak a billentyűzetkiosztásra érdemes figyelni -ha csak nem speciális célra keresünk klaviatúrát- és talán az ergonómia lehet fontos szempont. Mennyire gyakran gépelsz, milyen jellegű számítógépes munkát végzel? 

Esetleg lehet mérlegelni, hogy érdemes-e speciális, hajlítható ergonomikus billentyűzetet vásárolni, mely hosszútávon kíméli a csukló és a kéz ízületeit. De egy ilyen eszköznek szinte újra kell tanulni a kezelését, a gombok helyét. 

A monitor kiválasztása

Ha játékhoz vásárolsz monitort, akkor arra kell figyelni, hogy milyen gyorsan képes frissíteni a képet az eszköz, hiszen minden töredék másodperc befolyásolhatja az élményt. Grafikusok esetében alapvető fontosságú a színhelyesség, és az is számít, hogy ezt a lehető legnagyobb betekintési szögben biztosítsa a monitor. 

Irodai munkához vásárolt monitorok esetében is számít a betekintési szög, ha például egyszerre több monitorral dolgozol, vagy ha előfordul, hogy többen használtok, néztek egy monitort. Például grafikonok, statisztikák elemzésekor, vagy más, hasonló helyzetben. 

Alapvetően fontos szempont szokott lenni a monitor mérete és felbontása. Ezeket a jellemzőket az egyéni igényekhez kell szabni. A monitor lehet Full HD (1920 x 1080), de akár már 4K-s is, amelynek 4x akkora a felbontása, mint a Full HD.

Kulcsrakész asztali számítógép

A számítógép összerakása nehéz feladat lehet egy laikus számára. Ezért sok esetben, ha nem merülnek fel speciális igények, akkor a legjobb, ha készen kapott csomagok közül választasz. Szolgáltatásaink között nem csak szakmai támogatás és tanácsadás szerepel, amely során bármilyen speciális igényhez igazodva segíthetünk a konfigurációd, illetve a teljes géped összeállításában, hanem kész csomagokat is összeállítottunk. Ezek a csomagok szinte szó szerint kulcsrakész gépeket tartalmaznak.

Hiszen a Magic Systemnél akár feltelepített programokkal, vírusírtóval, Office-csomaggal támogatunk, így azonnal használatra kész számítógépet kapsz. Elég csak megnyomni a bekapcsoló gombot. És tényleg, hiszen pillanatok alatt feláll a rendszer, ugyanis az általunk összerakott asztali számítógépekbe legalább 240 GB-os SSD-t választottunk.
 

Tehát ha komplett asztali számítógépet szeretnél, böngészd végig a csomagjainkat! Olyan eszközöket választottunk, amelyeket mi a legmegbízhatóbbnak tartunk. A konfiguráció minden egyes eleme tudatos döntés eredménye, ezeket az általunk gondolt funkciók és feladatok mentén válogattunk össze. Bejegyzésünk alapján is leellenőrizheted komplett asztali számítógépeink alkatrészeit, és ha valamiből másmilyet szeretnél, akkor kicserélhetjük. Bár a bejegyzésből azt is tudod, hogy a konfigurációban szinte minden mindennel összefügg, de ez sem jelenthet gondot, hisz itt vagyunk, segítünk!